Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje su kuhinje koje su najviše proslavili američki filmovi, iako se i u tradicionalnim hrvatskim domovima mogao pronaći ovaj tip kuhinje – iako se ne radi o toliko luksuznim kuhinjama s kojim su nas upoznali filmovi. One odišu toplinom, tamnim bojama i osjećaju da je vrijeme za kuhanje, skoro pa uvijek!
 
Za razliku od modernih kuhinja u kojima se traži puno svjetlosti i glatkih površina, u rustikalnim kuhinjama pronalazimo materijale poput punog tamnijeg drveta i osvjetljenje koje će vam dati potrebnu svjetlost. Upravo se s osvjetljenjem trebate posebno igrati, ne samo zbog izgleda – već i zbog toga da što bolje vidite. Također, u ovakvim se kuhinjama drvo kombinira najčešće s nijansama smeđe, zelene, crvene i žute boje.

Najbolje drvo za rustikalnu kuhinju

Borovina je čest izbor rustikalnih kuhinja, a razlog tome je što se na njoj često nalaze različite nijanse borovine i godovi, koji će kuhinji dati osobnost i osjećaj kao da ste dio prirode. U svakom je slučaju važan doprinos prirodnih elemenata potreban, a on se može pronaći upravo i u najmanjim godovima.
 
No, borovina je nešto manje kvalitetna od trešnje, hrasta, javora i čvrstog američkog drveta hikorija – koji će dati pravi rustikalni izgled kuhinji, a moći ćete biti sigurni da se neće uništiti i da nećete morati paziti na svaku ogrebotinu. Iako su rustikalne kuhinje često tamne, to ne znači da i vi takvu boju drveta morate odabrati – već odaberite ono drvo koje vama znači toplinu i ugodnost!

Detalji rustikalne kuhinje

Nakon odabira drveta, trebate pripaziti na detalje koji će zaživjeti vašu viziju rustikalne kuhinje. Kao što je već rečeno, rustikalno ipak izlazi i iz najmanjih detalja, pa je, na primjer, i odabir ručki za kuhinjski namještaj važan. Za rustikalne kuhinje želite izabrati skoro sve što izgleda kao antikvitet, pa je jednako tako i s ručkama.
 
Ovdje možete birati ručke u tamnim bojama, kako bi dodali notu topline kuhinje ili ih možete birati u bojama poput zelene i žute, kako bi vaša kuhinja izgledala zaigrano.
 
Svakako prije odabira detalja, budite sigurni da znate gdje će točno biti postavljeni kuhinjski uređaji, te da znate koje će boje i nijanse oni biti. U rustikalnu kuhinju više odgovaraju metalne boje uređaja, nego bijele – no to ovisi o vrsti drveta koju ste odabrali. Ako se radi o svijetlijem drvetu, možete odabrati i i bijele. Svakako, pri odabiru uređaja – birajte one koji su više retro, nego moderni, dok frižider i perilicu za suđe možete sakriti unutar kuhinjskog namještaja.

Kao i pri uređenju drugih kuhinja, budite sigurni da imate dovoljno prostora, ne samo za kuhanje, već i za odlaganje kuhinjskih potrepština. Ako nemate dovoljno prostora za kuhinjski otok, pokušajte u uklopiti šank i postavite drvene barske stolice.
 
Šank će omogućiti da dok kuhate se vaša obitelj ili gosti mogu družiti s vama te će oni biti lijep i funkcionalan dodatak vašoj rustikalnoj kuhinji. Također, pri odabiru radnih ploča se igrajte nijansama koje će se uklopiti u drveni namještaj i, ako ste ih izabrali, kuhinjske uređaje metalne boje.

Na kraju dana, osim što je bitno da je kuhinjka ugodna oku, važno je i da je funkcionalna te da ćete u njoj pripremati najfinije obroke za svoju obitelj!  Za pomoć oko odabira podova i pločica kod rustikalne kuhinje obratite se nama.