Ljetna kuhinja

Ljetna kuhinja po mnogočemu ima smisla. Ipak, nitko ne voli dodatno zagrijavati kuću paljenjem pećnice te kuhanjem i pečenjem objeda tijekom ljetnih mjeseci. U takvim se situacijama često pokušavamo ohladiti klima uređajima, no takav umjetni zrak neće pravilno rastjerati sav dim i razne mirise od pečenja. 

Naime, prije 150 godina mnogi su ljudi imali ljetne kuhinje. Pećnicama je tada bila potrebna vječnost kako bi se ugrijali i ohladili, a onaj tko si je mogao priuštiti istu, lako ju je tijekom ljetnih dana mogao preseliti u zasebnu prostoriju izvan glavne kuće, odnosno u ljetnu kuhinju.

Nakon Drugog svjetskog rata veliku popularnost među ljudima iz predgrađa stekao je upravo roštilj, koji je postao toliko veliki hit da su tvrtke poput General Electric znatno više počele proizvoditi uređaje za roštiljanje te smišljati razne novitete. Jedan od najpopularnijih takvih uređaja bio je onaj s pećnicom, ražnjem i drvenim ugljenom.

Predsjednik Dwight Eisenhower imao je jedan takav uređaj za roštiljanje u Palm Springsu te ga je nazvao “najzanimljivijom stvari koju je ikada vidio”. Međutim, takvi su uređaji danas smiješni kada ih usporedimo sa onim današnjim, a upravo su zbog toga brojni vlasnici kuća ugradili različite pećnice i uređaje za roštiljanje kako bi stvorili – ljetnu kuhinju.

Sličnosti te različitosti između unutarnjih i ljetnih kuhinja

Ono što je jednako unutarnjim i ljetnim kuhinjama, to su zone unutar kuhinje koje je potrebno uskladiti. Naime, za stvaranje funkcionalnog prostora za pripremanje obroka i rad potrebne su: mokra zona kao što je sudoper, vruća zona potrebna za roštilj, pećnice i kuhala, hladna zona namijenjena hladnjaku te suha zona za radnu ploču te skladište namirnica.

Za razliku od unutarnjih kuhinja, ljetnim su kuhinjama potrebni materijali otporni na kišu, snijeg i ostale vremenske utjecaje. Najbolji odabir materijala su prirodni kameni poput granita te nehrđajući čelik, a porozne materijale te keramičke pločice u tom je slučaju potrebno izbjegavati.

Ljetne kuhinje, za razliku od unutarnjih, u većini slučajeva nemaju zidove, a njihov glavni dio predstavljaju roštilj te stol za objedovanje i druženje s gostima. One su najčešće smještene u u odvojenom dvorišnom prostoru ili su povezane s vanjskim terasama koje tada predstavljaju prijelaznu zonu interijera i eksterijera.

Unutarnje kuhinje imaju bogat izbor različitih boja i materijala tijekom izrade, dok je kod uređenja ljetnje kuhinje izbor malo sužen na samo nekoliko osnovnih materijala koji se koriste u te svrhe, a glavna karakteristika im je otpornost na vremenske utjecaje, izdržljivost i dugotrajnost.

Najbolji materijali za izradu ljetne kuhinje

Bilo da želite izraditi kuhinju za mala druženja u vrtu ili pak veću kuhinju za elegantne proslave i druženja, potrebno je pravilno izabrati kvalitetan i odgovarajući materijal. Ipak, najvažniji kriterij kod izrade kuhinje u prirodi je njena dugotrajnost.

Cigla

Ljetna kuhinja od cigle postavlja se na pripremljenu prostoriju, odnosno gotovu betonsku podlogu. Cigla je vrlo kvalitetan i izdržljiv materijal koji je izuzetno otporan na smrzavanje i habanje.

Beton

Gotovi betonski elementi su čvrsti te otporni na vatru i sve vremenske utjecaje. Takve karakteristike betona te uz pravog majstora, osigurat će svakoj kuhinji dugotrajnost, postojanost i čvrstoću.

Kamen

Kamen je brojnim ljudima prvi izbor kod izrade ljetnih kuhinja zbog njegove trajnosti, čvrstoće i otpornosti. Uz to, kamen daje rustikalan i prirodan izgled te u kombinaciji s elementima od nehrđajućeg čelika izgleda vrlo elegantno.